La mulți ani seniori, La mulți ani “OMENIA”!


Sunt realmente mândru și bucuros să transmit aceste gânduri cu ocazia aniversării a 30 de ani de existență a Federației noastre. Suntem, iată, printre cele mai vechi și active organizații din România, cu un parcurs care a urmărit dezvoltarea, cooperarea cu toți actorii relevanți, ancorarea în realitatea cotidiană a societății și a vârstnicilor, crearea de instrumente și pârghii de susținere între sectoare, comunități, generații.

Misiunea noastră a început la 24 septembrie 1990, când un număr de 8 case de ajutor reciproc au pus bazele unei organizații care să reprezinte interesele caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor în relația cu autoritățile, dar și interesele membrilor individuali, seniorii. În acest demers, la nivel național și local, Federația a ini­țiat colaborarea cu instituțiile relevante din sectorul public – Guvern, Parlament, Președinție, BNR, Patriarhia Română, autorități locale – primării, consilii județene, DGASPC-uri precum și ONG-uri naționale și locale, universități/institute de cercetare, mediul de afaceri, mass-media, persoane fizice care susțin drepturile persoanelor vârstnice.

În tot acest timp, deși numărul asociațiilor membre a fluctuat, în mod constant, peste 1.400.000 de seniori beneficiază de servicii de incluziune socio-financiară, asistență socială și medicală, oportunități de învățare/informare, îmbătrânire activă și socializare. C.A.R.P.-urile au cunoscut o evoluție ui­mitoare prin unificare. Schimburile de experiențe, cele trei manuale de management al casei de ajutor reciproc, platforma online Omenia TV, revista Omenia, conferințele și evenimentele anuale, crearea Centrului de Management și Advocacy, aniversările, aderarea Federației la Platforma Europeană AGE au adus atât de multe elemente comune și au crescut capacitatea organizațiilor noastre de a furniza o multitudine de servicii vitale pentru seniori, și de a ne întări rolul de promotor al îmbătrânirii active, solidarității și sprijinirii drepturilor persoanelor vârstnice la nivel național și european.


Gheorghe CHIOARU,

Președintele Federației Naționale “OMENIA“ a C.A.R.P.-urilor din România