Opinii


Ministerul Muncii uită de peste 1 milion de pensionari

20.07.2015


Când eram studentă la facultatea de asistentă socială visam să lucrez într-o asociatie care se ocupă de bunici. După terminarea facultătii am lucrat pentru toate categoriile de persoane care aveau nevoie de asistentă socială. De aproape 5-6 ani, însă, îmi desfăsor activitatea în cadrul Centrului de Zi Omenia al Asociatiei C.A.R.P. ”Omenia”.
Aici, am ajuns să cunosc problemele reale ale vârstnicilor, să le înteleg nevoile si, mai presus de toate astea, să le recunosc rolul si importanta lor în societatea în care eu trăiesc. I-am cunoscut pe acei vârstnici care au nevoie de asistentă medicală, pe cei care au nevoie de îngrijire la domiciliu, dar si pe cei care au foarte mare nevoie de socializare, care asteaptă cu sperantă în suflet ca cineva să le deschidă usa si să le arate că nu au fost uitati.
În fiecare an am participat la pregătirea zilei de 1 octombrie, a actiunilor dedicate acestui eveniment. În fiecare an primeam o sumă de bani de la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice care era distribuită în sume de 50-60 de lei vârstnicilor cu cele mai mari nevoi, iar o parte din bani (10%) se putea utiliza pentru organizarea actiunilor proprice zilei.
Anul acesta, însă, este mare tristete. Din ceea ce stiu, până acum, de la conducerea Federatiei Nationale ”OMENIA”, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice a contribuit la suspendarea acestei Federatii din Consiliul National al Persoanelor Vârstnice si, astfel, 1 milion de pensionari nu-si vor mai sărbători ziua.
Motivul? În Legea 540/2002 a caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor se prevede că din aceste asociatii fac parte si beneficiari de ajutor social. Cine i-a introdus? Stiti bine! Ministerul Muncii în anul 2002 în proiectul de lege care apoi a devenit lege. Atunci s-a gândit că beneficiarii de ajutor social nu pot lua un împrumut de nicăieri, că nu se califică la nicio bancă comercială. De ce nu se califică? Ministerul Muncii a hotărât că ajutoarele sociale si indemnizatiile nu sunt popribile în caz de neplată a împrumuturilor.
De ce i-a introdus Ministerul Muncii în legea 540/2002 a caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor? Ca să rezolve o problemă socială? Ca să se spele pe mâini? Ca să putem intra în Uniunea Europeană? Ca să aibă voturi? As vrea să pot găsi răspunsuri la toate aceste întrebări pentru că sunt răspunsuri pe care le datorez vârstnicilor nostri.
Oricum, indiferent de motiv, în 2002 s-a putut, si a mers până în 2015, aceste organizatii de pensionari neavând probleme.
În anul 2015, acelasi minister suspendă C.A.R.P.-urile din Consiliul National al Persoanelor Vârstnice pe motiv că, pe lângă pensionari, au membri si beneficiari de ajutor social, de parcă acestea ar fi putut să se opună. Si e bine ca Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice să stie că îi respectăm pe beneficiarii de ajutor social.
Democratia din perioada de preaderare la NATO si UE a fost uitată. Bezna, nestiinta, incoerenta sau reaua credintă fac ca peste 1 milion de pensionari cu pensii sub 700 de lei să nu-si poată sărbători ziua. Si as vrea să mai spun atât: Sunt acel asistent social care a studiat si s-a pregătit pentru meseria aceasta, care a străbătut străzi în lung si-n lat, ulite înghetate si am intrat în casele vârstnicilor. Sunt omul din teren care a cunoscut, mai bine decât altii, viata, nevoile si dezamăgirile acestor vârstnici. Am trăit prin privirea lor neajunsurile, deceptia, amărăciunea acestor suflete îmbătrânite de greutăti si vremuri grele. Asa că, Ministerul Muncii să scoată din denumire sintagma ”si persoanelor vârstnice”. Nu o merită, deocamdată.

Tonia Mile

divider

Noi cu faţa spre Bruxelles, ei cu faţa spre Moscova

16.07.2015


Functionarea Consiliului National al Persoanelor Vârstnice (CNPV) a fost încă din anul 2003 un subiect controversat, deși a luat ființă din anul 2000. S-a spus că este controlat de guvern trăind pe banii acestuia, că este ineficient, că trebuie un organism independent de puterea executivă, că ar fi mai bun un parlament al pensionarilor.
În anul 2013, președintele Comisiei Permanente a CNPV, controversatul Preda Nedelcu, într-un interviu, arată ineficiența organismului şi propune chiar desființarea consiliilor județene ale persoanelor vârstnice, ca după numai un an, mânat de interese politice, să propună aniversarea a 14 ani de la înființare.
Dar, mă întorc la afirmația că a devenit subiect controversat din anul 2003. Atunci prin Legea nr. 363 din 19.09.2003 s-a aprobat ca anual guvernul să aloce o sumă federațiilor de pensionari pentru sărbătorirea zilei de 1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice și în stil specific românesc a început lupta care, în fiecare an, a îmbrăcat diferite forme. S-a ajuns până acolo încât organizațiile de pensionari care prin muncă asiduă au reușit să identifice surse de finanțare să fie penalizate, primind sume mai mici, iar cele care “stau la umbră” sa primeasca sume mai mari.
Două federații de pensionari, una fiind Federația Națională “OMENIA” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România, membră a Comisiei Permanente a CNPV, au aderat în anul 2014 la Platforma europeană AGE, organizație a pensionarilor europeni cu peste 45 de milioane de membri şi a accesat fonduri norvegiene pentru un proiect “Vârsta a treia – prioritate pe agenda publică”.
Îndrăzneala Federației Naționale “OMENIA” a C.A.R.P.-urilor din România de a merge la Bruxelles pentru a reprezenta interesele pensionarilor români a ofensat grav gruparea “moscovită” din Comisia Permanentă și a determinat suspendrea federației din CNPV.
Curajul și mai mare de a accesa fonduri externe pentru a-i învăța pe vârstnici cum să facă “advocacy” – adică “să influențeze pozitiv agenda publică a guvernanților la nivel central și local” a deranjat MMFPSPV, care a pus “printr-o opinie” nevinovată umărul la suspendarea Federației Naționale “OMENIA” a C.A.R.P.-urilor din România, din rândul organizațiilor de pensionari.
Sunt dezamăgit de comportamentul doamnelor și domnilor din Ministerul Muncii și din Comisia Permanentă al CNPV și mai adaug numai că eu prefer să merg imaginativ la Bruxelles, deoarece în lumea civilizată se practică “advocacy”, pe când „domniile” voastre rămâneţi cu apucături de anii 1950.
Istoria şi inteligenţa pensionarilor României vă va judeca acest comportament, de aroganţă de vătafi cu puterea în mână, mulţam Domnului, numai vremelnică.

Opinia pensionarului

divider

 

Cameleonii

13.07.2015


O organizație de pensionari a sponsorizat campania electorală a PDL București cu zeci de miliarde de lei (vechi) după aprecierile unui post de televiziune și ale unuia de poliție.
Când “s-au trezit” titulari de împrumuturi, pensionarii nu înțelegeau. La secția de poliție, stând de vorbă și-au dat seama cum documentele de identitate și taloanele de pensie, arătate cu bună credință la primirea unui pachet PDL în Campania electorală au fost folosite ulterior de susținătorii talibani ai partidului pentru procurarea de fonduri.
Mita electorală era utilizată și de alte partide, dar împrumutul fictiv, pe numele amărâților de pensionari, era o noutate.
O altă organizație de pensionari, în prima fază s-a alăturat sindicatelor și făcea parte din confederația sindicatelor CNSLR Frăția, a “înlănțuitului” Marius Petcu, deși Curtea Constituțională în anul 2003 a arătat în mod clar că pensionarii nu pot face parte din sindicate. Ulterior s-a lipit când de un partid, când de altul, recent trecând alături de UNPR și se laudă cu 500.000 de membri adică de vreo 4-5 ori mai mult decât în realitate, dar l-a păcălit și pe ditamai generalul Oprea ca și pe alții.
Cei care conduc destinele organizațiilor de militari în rezervă, retragere și ale veteranilor de război, generali experimentați au simțit dintotdeauna din ce direcție bate vântul și puși la adăpost prin pensii, mai mult decât rezonabile, nu simt povara bătrâneții așa că votează fără a avea prea multe mustrări de conștiință.
În același timp o federație independentă, care și-a înscris în statut caracterul apolitic, dar l-a și respectat, nu era pe placul lor și a fost “suspendată” din Comisia Permanentă a Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice.
Un milion patru sute de mii de pensionari din care aproximativ un milion cu pensii mici și foarte mici, au privit cu amărăciune cum mașina de vot a galonaților și tovarășilor lor de nădejde le-a răpit un drept constituțional: de afiliere la orice organizație doresc în calitate de pensionari.
Dar cameleonii nu dispar. Își schimbă culoarea, se adaptează la mediu, comunism sau capitalism este același lucru pentru ei, cu condiția ca pensia să fie grasă și tot ei să fie mereu la putere. L-am întrebat pe nepotul meu de 10 ani ce este cameleonul și mi-a spus că este un animal din poveste, care își schimbă culoarea după mediu pentru a se apăra sau ataca prada fără să fie văzut.
P.S. Orice asemănare cu realitatea este întâmplătoare. Dar se vor identifica singuri? Credeți că le pasă?

Opinia pensionarului

divider

Destinul pensionarilor in pixul unor generali in rezerva si in retragere

10.07.2015


Pe site-ul Federației Naționale “OMENIA” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România o știre scurtă mi-a stăruit uimirea. Asociațiile Case de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor nu mai sunt “asociații de pensionari”, iar președinții acestora nu mai pot ocupa funcțiile în care au fost aleși, de președinți, respectiv vicepreședinți ai consiliilor județene ale persoanelor vârstnice.
Curiozitatea m-a împins să fac câteva verificări și iată ce am găsit:
• Legea 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor precizează la art. 2 că înființarea, organizarea și funcționarea acestora se realizează în baza prevederilor referitoare la asociații din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Acestea se înregistrează ca entitate juridică în Registrul Național al Asociațiilor;
• Legea 16/2000 privind organizarea și funcționarea Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice nu prevede procedura suspendării din funcție, ci numai pe cea a revocării în anumite situații;
• Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice de asemenea nu prevede suspendarea din funcție.
Dacă procedura suspendării nu există atunci cum se aplică?
Recitind câteva articole din revista “OMENIA” și Tribuna Seniorilor din anii anteriori mi-au dat seama că există disensiuni mai vechi între organizațiile de pensionari, unul din subiecte fiind repartiția fondurilor destinate sărbătoririi zilei de 1 Octombrie – Ziua Internațională a persoanelor vârstnice.
Unele federații de pensionari au fost favorizate când președinții lor au condus Comisia Permanentă a Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice în timp ce altele au fost defavorizate.
Acum, prin suspendarea din funcțiile deținute a reprezentanților Federației Naționale “OMENIA” și a caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor s-a deschis o nouă “ciolaniada”. De fapt au scos din schema de repartiție peste 1.400.000 de pensionari din Federația Națională “OMENIA”.
În acest joc, lipsit de onestitate, a fost implicat și Ministerul Muncii, se pare, prin dezinformare sau informare cu rea credință.
Ministerul Munciii, Familiei, Protecției Sociale și care și-a adăugat în denumire și Persoanelor Vârstnice nu s-a arătat niciodată preocupat să verifice, pe teren, prin sondaj, cum se face repartiția acestor fonduri, să vadă că unele federații de pensionari există doar pe hârtie.
Dar stupoare, să vedeți acum cum face jocul! În Comisia Permanentă a Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice au rămas patru federații de militari (pensionari și veterani), și trei federații de pensionari civili. Deși cele de militari fac parte din acest organism, prin derogare ca număr de membri și structură teritorială și reprezintă doar 3% din pensionarii României vor decide repartiția banilor atât de mult așteptați de pensionarii cu venituri mici și foarte mici.
Deci soarta pensionarilor amărâți este în mâna generalilor cu pensii de 7.000 – 10.000 de lei.
Așa că… stânga împrejur domnilor generali în rezervă și în retragere! Așa cum ați votat suspendarea unei federații fără să existe procedură legală, tot așa veți vota și repartiția a 65 de lei pentru un bunic cu o pensie de subzistență.
Îmi pare rău, dar milioane de pensionari nu mai au încredere în voi!

Pensionar
George Rădeșteanu