Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este marcată anual în data de 1 Octombrie pentru a promova drepturile persoanelor de vârsta a treia prin încurajarea de a participa activ la viața economică, politică, socială și culturală, dar și pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.
Din păcate, în ultimii ani, în ceea ce îi privește pe vârstnicii României, parcă totul merge împotriva lor. Sărăcia care s-a cronicizat în ultimii ani, pandemia care a spulberat vieți și a șubrezit considerabil sănătatea oamenilor, un război la granița țării au contribuit la această stare de fapt.
Pe lângă toate acestea, populația lumii îmbătrânește. Nu mai este o observație ci o certitudine evidentă susținută de studii de specialitate. Fiecare țară din lume se confruntă cu o creștere a numărului de persoane în vârstă.
Îmbătrânirea populației este pe cale să devină una dintre cele mai semnificative transformări sociale ale secolului al-XXI-lea, cu implicații pentru aproape toate sectoarele societății, inclusiv piețele muncii și piețele financiare, cererea de bunuri și servicii, cum ar fi locuințe, transport și protecție socială, precum și structurile familiale și legăturile intergeneraționale.
Secretarul general al ONU, domnul António Guterres, atrăgea atenția anul trecut, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, asupra „rezilienței celor peste un miliard de femei și bărbați în vârstă într-o lume în schimbare rapidă”, spunând că „ultimii ani au fost martorii unor revolte dramatice – iar persoanele în vârstă s-au aflat adesea în epicentrul crizelor, vulnerabile la o serie de provocări, cum a fost ce a pandemiei de COVID 19 , agravarea crizei climatice, proliferarea conflictelor și creșterea sărăciei”. Cu toate acestea, în fața acestor amenințări, persoanele în vârstă „ne-au inspirat cu rezistența lor remarcabilă”, sublinia domnia sa. Și asta este tot o certitudine evidentă.
Generații vin și trec, contează doar ceea ce ele lasă în urmă și ce au clădit în viață, urmașilor fiindu-le pildă de învățătură, moralitate, demnitate, pentru ca la rândul lor să aibă cui și pentru ce să ureze la mulți ani, în fiecare an, de 1 Octombrie!
Mesajul domnului Ec. Giorgică Bădărău,
Președintele Federației Naționale “OMENIA” a C.A.R.P.-urilor din România, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice