In Monitorul Oficial nr. 753 din 16 octombrie 2014 a fost publicata Legea nr. 138 din 15.10.2014 privind modificarea si completarea Codului de procedura civila. Modificarile si completarile la Codul de procedura civila se refera si la EXECUTAREA SILITA a debitorilor rau platnici, situatie intalnita si la Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor. Pana cand veti afla de la juristul dumneavoastra, va informam cum va trebui sa procedati pentru a respecta noile prevederi legale.
Trebuie sa formulati cereri pentru obtinerea investirii cu formula executorie a titlului de credit (contractul de imprumut, contractele de garant a imprumutului) de la instanta de judecata de la domiciliul fiecarui debitor in parte (titular si garanti). Pentru fiecare cerere in parte, trebuie sa achitati taxa judiciara de timbru in valoare de 20 de lei. Cererea va fi insotita de originalul titlului de credit (contractul de imprumut pentru titular, contractele de garant pentru garanti).
Dupa ridicarea de la instanta de judecata, a titlului de credit investit cu formula executorie, se formuleaza cerere la executorul judecatoresc la care se ataseaza originalul titlului investit cu formula executorie.
Executorul judecatoresc inregistreaza cererea si in termen de 3 zile este obligat sa emita incheierea de incuviintare a executarii silite, iar in alte 7 zile sa o motiveze. Ulterior acesta trimite adresa de infiintare a popririi catre casa locala de pensii.
Informatiile detaliate sunt prezentate la paginile 7, 8 si 9 din monitorul mai sus mentionat.
Onorariul executorului judecatoresc se stabileste de catre acesta, in baza legislatiei care guverneaza activitatea acestuia.
Presedintele Federatiei Nationale “OMENIA”
Ing. Gheorghe Chioaru