AGE saluta lansarea oficiala a Intergrupului privind imbatranirea activa, solidaritatea intre generatii si politicile familiale


Federatia Nationala Omenia a C.A.R.P.-urilor din Romania, membra cu drepturi depline a AGE Platform Europe, si reprezentanta a Romaniei in Consiliul de Administratie a acestei retele a seniorilor, face cunoscut membrilor sai, si celorlalte asociatii ale pensionarilor si pentru pensionari, progresele privind politicile sociale indreptate catre persoanele varstnice la nivelul Uniunii Europene.

Un numar mare de europarlamentari au lansat oficial astazi Intergrupul privind imbatranirea activa, solidaritatea intre generatii si politicile familiale. AGE Platform Europe, cea mai mare retea de organizatii de si pentru persoane varstnice din UE, saluta initiativa acestora si asteapta cu nerabdare o colaborare fructuoasa pe teme legate de imbatranire si solidaritate intre generatii.

La doua zile dupa primul Summit UE privind imbatranirea activa si sanatoasa, AGE saluta lansarea oficiala a Intergrupului privind imbatranirea activa, solidaritatea intre generatii si politicile familiale. Timp de multi ani, AGE a lucrat indeaproape cu membrii Intergrupului anterior privind imbatranirea si solidaritatea intre generatii, ceea ce a condus la progrese in mai multe dosare ale Uniunii Europene. Speram sa mentinem aceasta relatie privilegiata cu noul Intergrup, in prezent fuzionat cu fostul Intergrup pentru familie, si de asemenea, sa facem progrese suplimentare pentru pregatirea Europei privind imbatranirea populatiei.

„Reinfiintarea acestui Intergrup de lunga durata a fost un mare succes pentru cetatenii de varsta a treia si pentru organizatiile lor”, a declarat Anne – Sophie Parent, Secretar General al AGE, adaugand ca „AGE Platform Europe este de acord cu confirmarea venita din partea domnului Junker, presedintele Comisiei Europene, care afirma ca Europa nu a facut inca suficient pentru a aborda problema imbatranirii populatiei, si credem ca Intergrupul va ajuta Parlamentul European sa dea voce preocuparilor si recomandarile cetatenilor in varsta in dezbaterile de politica ale UE care vizeaza sprijinul statelor membre in abordarea provocarilor demografice.”

Intergrupul va fi divizat in doua parti, unul dedicat imbatranirii active si celalalt dedicat politicilor familiale, in timp ce problema solidaritatii intre generatii va fi integrata in toate activitatile Intergrupului. Prin urmare, membrii AGE asteapta cu nerabdare sa colaboreze cu europarlamentarii implicati in subgrupul privind imbatranirea activa, in special privind planul de investitii al presedintelui Juncker, adoptarea directivei mult-asteptate privind egalitatea de tratament, precum si conturarea unei strategii a UE referitoare la schimbarile demografice.

Lambert van Nistelrooij, membru al Parlamentului European din partea Partidului Popular European si coordonator al subgrupului privind imbatranirea activa, a adaugat: „Sunt membru al acestui Intergrup din anul 2004. Tehnologia joaca un rol important in stimularea imbatranirii active, de exemplu, aceasta poate preveni institutionalizarea varstnicilor. In cadrul subgrupului privind imbatranirea activa, ma voi concentra pe stimularea inovarii si dezvoltarii tehnologice in domeniul imbatranirii active. „

AGE va monitoriza si va face comunicari cu privire la activitatile Intergrupului pe blog-ul sau „Catre un Parlament European prietenos tuturor varstelor”. Speram ca acest blog va deveni o platforma de colaborare pe care noul Parlament European o va include in abordarea schimbarilor demografice si in gasirea de solutii echitabile si durabile pentru viitorul tuturor generatiilor viitoare.