Comisia pentru munca si protectia sociala din Camera Deputatilor (Camera Decizionala) a adoptat astazi, 9 mai, raportul final asupra Proiectului de lege privind economia sociala (Plx nr. 335/2014). Din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice au participat la sedinta domnul secretar de stat Codrin Scutaru si doamna director general Lacramioara Corches. Coalitia pentru Economie Sociala a fost reprezentata de Ancuta Vamesu (IES), Raluca Ouriaghli (RISE) si Raluca Simbotin (FDSC). Una dintre cele mai importante modificari asupra proiectului de lege privind economia sociala a fost adoptarea unui amendament privind infiintarea Comisiei Nationale pentru Economie Sociala, la recomandarea Coalitiei pentru Economie Sociala.
Comisia Nationala va avea o reprezentare paritara, va fi compusa din 14 membri si va fi condusa de un presedinte. Comisia va avea in componenta cate un reprezentant cu putere de decizie din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Educatiei si Cercetarii si 7 reprezentanti ai entitatilor economiei sociale (societatile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociatiile si fundatiile, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, societatile agricole, intreprinderi sociale de insertie).
Doamna deputat Cristina Nichita a sustinut necesitatea infiintarii Comisii interministeriale care sa asigure coordonarea politicilor publice in domeniul economiei sociale: “Statele care au reglementat la nivelul legislatiei economia sociala au prevazut si existenta unei Comisii Nationale cu rol de coordonare a domeniului economiei sociale. Comisiile interministeriale functioneaza daca sunt oameni care au motivatie, care urmeaza obiectivul Comisiei si aduna din toate ministerele exact pe cei care detin expertiza. Am experienta Comisiei inetrministeriale pentru autism. S-a infiintat pe 2 aprilie si vreau sa va spun ca deja au avut loc 5 intalniri. A iesit la suprafata faptul ca noi platim medici, psihologi pentru care alocam deja fonduri, dar despre care nu aveam anterior date. Se lucreaza foarte bine daca acolo sunt specialisti”.
Preluare de pe site IES la 10 iunie 2015