Congres2015_1Vineri, 24 aprilie 2015, la Sala de conferinţe Hotel Viilor din Bucuresti, a avut loc Congresul Naţional al Federaţiei Naţionale “OMENIA” a C.A.R.P.-urilor din România, eveniment ce a reunit reprezentanţii celor 137 de case de ajutor reciproc ale pensionarilor, ai altor federaţii ale pensionarilor, dar şi ai asociaţiilor şi fundaţiilor partenere în demersurile comune pentru punerea pe agenda publică a problematicii complexe a vârstei a treia.

Desfăşurat sub însemnul “Anului European al Dezvoltării”, în cadrul Congresului au fost dezbătute o serie de documente privind activitatea desfăsurată în ultimul an şi aprobată Strategia care va ghida activitatea Federaţiei pentru următorii 4 ani.

Pe parcursul desfăşurării Congresului, prezidat de către domnul ing. Gheorghe Chioaru, au fost subliniate conceptele de bază care fundamentează activitatea de zi cu zi a caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor: îmbătrânirea activă, solidaritatea între generaţii, incluziune si participare la viaţa socială, economie socială, economie de argint. Toate aceste concepte sunt elemente promovate de către C.A.R.P.-uri ca obiective pentru sprijinirea persoanelor de vârsta a treia.

Preşedintele Platformei Seniorilor din Europa (AGE Platform Europe), domnul MARJAN SEDMAK, reprezentând peste 45 de milioane de seniori din Uniunea Europeană, a răspuns invitaţiei Federaţiei de a participa la lucrările Congresului, fiind alături de seniorii din România:

“În cadrul Congresului am auzit lucruri pe care nu le ştiam; ideile, abordările, acţiunile, serviciile pe care le oferiţi membrilor trebuie să fie răspândite nu numai în zona balcanică, sau în ţara mea (Slovenia), trebuie să fie diseminate în toată Europa. […] Munca dumnevoastră este extraordinară. Ceea ce vreau să subliniez este că prezenţa dumnevoastră în Platformă AGE duce la creşterea rolului şi reprezentativităţii Platformei AGE, iar organizaţia dumneavoastră reprezintă o valoare adăugată.

Un alt partener important al Federaţiei, doamna Ancuţa Vamesu, reprezentând Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Institutul pentru Economie Socială, afirma, referindu-se la liniile de finanţare pentru entităţile de economie socială, că:

“Dumneavoastră, sistemul caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor, constituiţi un pilon fără de care nu se poate vorbi de economie socială în România, să beneficiati de aceste fonduri. De aceea, eu vă încurajez să vă gândiţi la proiecte europene, să urmăriti aceste linii de finanţare şi noi vă vom oferi sprijinul pentru ca aceşti bani să ajungă la cei care chiar fac economie socială de zeci de ani”.

Un alt punct important pe agenda evenimentului, proiectul cu fonduri europene “Vârsta a treia –prioritate pe agenda publică”, al cărui beneficiar este Federația Natională “OMENIA”, a fost prezentat participantilor si a constituit nu numai un moment de evaluare si reflectie, ci si o asumare pentru cresterea capacitătii organizatiilor membre de a pleda pentru consolidarea protectiei persoanelor vârstnice.