EU_SolidarityToate generațiile își doresc un viitor mai bun, fără a compromite prezentul. Ziua de 29 Aprilie ne reamintește că acest lucru este posibil dacă vom deveni mai solidari și mai atenți la nevoile tuturor generațiilor.
Îmbătrânirea demografică are efecte puternice asupra relațiilor intre generații și asupra felului în care societățile europene funcționează. Deși există o serie de provocări asociate fenomenului de îmbătrânire, cum ar fi impactul cheltuielilor publice privind pensiile și îngrijirea medicală, dar și o forță de muncă din ce în ce mai puțin numeroasă, realitatea demografică ar trebui privită ca o oportunitate care poate aduce soluții multor probleme sociale și economice din prezent.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, mediile fizice și sociale sunt factori deteminanți pentru o îmbătrânire sănătoasă și independentă. Crearea unor medii prietenoase tuturor vârstelor este așadar una dintre cele mai eficiente abordări pentru a răspunde schimbărilor demografice.
Federația Națională OMENIA a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor, sprijină atât în relațiile cu autoritățile publice centrale și locale, cu organizațiile societății civile, dar și în activitatea de zi cu zi, conceptele de îmbătrânire activă și solidaritate între generații.