Stăm, potrivit specialiştilor, pe un butoi cu pulbere ecologic. Nu mai este un secret pentru nimeni că, atât la nivel global, European, cât şi naţional, ignorarea sănătăţii mediului înconjurător şi mizeria existente în natură au devenit ceva cotidian. Aruncăm, la întâmplare, deşeurile menajere, nu reciclăm nimic, nu ne interesează de mediul înconjurător şi de consecinţele ireversibile care decurg din asta, iar dezvoltarea şi consumismul, aspecte fundamentale ale omului modern, au dus, de foarte multe ori la iresponsabilitate. Suntem, ca ţară, ultima din Uniunea Europeană în privinţa ratei de reciclare a deşeurilor municipale, care include şi gunoiul menajer produs de gospodării, potrivit unui raport al Comisiei Europene, transmis în luna martie.
La nivel guvernamental avem şedinţe şi vorbe, dar la nivel de ONG-uri vrem fapte în toate domeniile care implică protecţia socială şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. În acest scop, în ultimii ani, Federaţia Naţională “Omenia” a iniţiat şi desfăşurat la nivel naţional ample campanii umanitare şi sociale, pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice, sensibilizarea opiniei publice şi a societăţii civile, cu privire la situaţia dramatică în care se regăseşte un procent important de vârstnici din ţara noastră, promovarea unei îmbătrâniri active şi demne. Astfel, au fost iniţiate campanii precum „Daţi 1 leu pentru pensionarii săraci”, „Prin noi Omenia există”, „Federaţia Naţională Omenia – promotor neobosit al îmbătrânirii active”, cu rezultate concludente şi practice în domeniul protecţiei sociale a persoanelor vârstnice. Am demonstrat că se poate şi că suntem cea mai puternică voce din cadrul federaţiilor şi organizaţiilor de pensionari, care militează pentru soarta celor vârstnici, cel mai responsabil segment al populaţiei României.
Vă propun, acum, o altă provocare şi mizez pe spiritul dumneavoastră de echipă şi de susţinere. Suntem un model, în acest sens, după cum ne caracteriza şi doamna Director executiv al Oportunity Associates România, Dana Nicolescu, la recenta Aniversare a 25 de ani a Federaţiei la care au participat un număr mare de invitaţi şi preşedinţi de CARP-uri afiliate. Spunea, domnia sa, cu această ocazie, că suntem „un caz de studiu”, fiind foarte impresionată de activitatea Comitetul Director al Federaţiei Naţionale “Omenia”. Experienţa personală şi colectivă face ca acest comitet să funcţioneze ca un tot unitar, cu opinii şi divergenţe, dar toate concentrate pe un aspect esenţial – menţinerea şi dezvoltarea Federaţiei.
Suntem, fară discuţie, în Top 10 al ONG-urilor din România, un exemplu demn de urmat. De aceea, vă propun să nu ne oprim aici. Suntem puternici şi suntem mulţi. „Daţi-mi un punct de sprijin şi voi muta pământul din loc”, spunea Arhimede. Acest lucru nu putem să-l facem, dar să-l curăţăm de gunoaie intră şi în responsabilitatea noastră. Atât pentru noi, cât şi pentru generaţiile viitoare, dar şi pentru ajutorarea celor vârstnici. Vă propun să reciclăm şi în felul acesta să ajutăm societatea românească.
Va dau un exemplu: Asociaţia CARP “OMENIA” Bucureşti, demarând o mare campanie de ecologizare, a reusit să strângă, începând cu 11 martie şi până pe 2 octombrie, 14 transporturi cu materiale reciclabile, adică 4 tone de deşeuri, reprezentând plastic, hârtie-carton, fier, aluminiu, iar banii obţinuţi din reciclare sunt destinaţi ajutorării bătrânilor noştri nevoiaşi. Iată, vă supun atenţiei şi câteva curiozităţi referitoare la reciclare şi la economisirea resurselor: descompunerea naturală a plasticului, sticle, pungi etc., în mediul înconjurător necesită peste 500 de ani din cauza materialelor care îl compun. Astfel, cu fiecare tonă de plastic reciclat se economisesc între 700 şi 800 kg de petrol brut. Prin tipărirea unui ziar de mare tiraj se consumă 3000 metri cubi de lemn, adică sunt tăiaţi 1500 de arbori. Noi încercăm să îmbunătăţim aceste statistici, atât cât stă în puterea noastră, de aceea avem nevoie de tot sprijinul, atât al autorităţilor, cât şi al dumneavoastră, să facem o ţară mai curată şi o viaţă mai bună pentru pensionari.
Acest demers este apreciat de bucureşteni, de membrii noştri, care vin din proprie iniţiativă cu materiale reciclabile şi care consideră că acestă campanie trebuie extinsă la nivel naţional. Toate Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor, membre ale Federaţiei Naţionale “Omenia”, pot demara astfel de proiecte de ecologizare şi, prin aceasta, de ajutorarea membrilor. Avem, de asemenea, un program în care sunt implicaţi membrii cercului „Bunicii ecologişti” din Centrul de zi “Omenia”.
Se tot vorbeşte despre schimbul de generaţii: haideţi să-i învăţăm pe cei tineri ce însemnă solidaritatea între generaţii, responsabilitatea, pentru că de ei depinde îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice. Educându-i pe ei, mobilizându-i, îi capacităm, pentru că vor ajunge şi ei la vârsta noastră şi nu vor dori să escaladeze în loc de Everest…un munte de P.E.T.-uri! Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016 pornim această campanie „Federaţia Naţională OMENIA curăţă de gunoaie ROMÂNIA” în speranţa că veţi participa şi dumneavoastră şi că veţi proceda la fel sau mai bine, pentru o viaţă mai curată, un trai mai decent pentru vârstnicii noştri şi un viitor mai bun pentru copiii şi nepoţii noştri. Trebuie să strângem rândurile şi să curăţăm România de gunoaie. Relatări în acest sens, privind acţiunile desfăşurate de CARP “Omenia” Bucureşti, pot fi vizionate pe postul de televiziune online www.omeniatv.ro.
Nu uitaţi !
1 ianuarie – 31 decembrie 2016
“Federaţia Naţională OMENIA curăţă de gunoaie România !” – prima etapă a campaniei
Preşedintele Federaţiei Naţionale “OMENIA”
a C.A.R.P.-urilor din România
Ing. Gheorghe Chioaru